Kipróbáltuk a He-Va Top Cutter szártörő adaptert

A He-Va is belépett a szártörő adapterek piacára, mégpedig a következő kialakításokkal:

- front hengerként rendelhető szártörő adapter

- a henger simítójára szerelhető adapter (erről látnak képeket a hírekben)

- csak 6,3-as és a feletti méretű hengereknél lehetséges

Régi hengerekhez a Top Cutter hengerpalástot és egy erősített tartót kell megvásárolnia

Új hengerekhez a Top Cutter hengerpalástot és egy simítót kell megvásárolnia, mindkettő felrakható egy erősített tartóra (így viszont a tartórészt csak egyszer kell megvenni és a simító és a Top Cutter cserélgethető)

- Disc Roller tárcsákra a simító helyére felszerelhető szártörő adapter

A He-Va Top-Cutter szártörő adaptere komplex a növényállományi felhasználhatóság tekintetében és komplex kialakításában is, hiszen a Magyarországon jelentősen elterjedt Tip-Roller hengerek simító részének helyére szerelhető fel. Új gépeknél mind a szártörő adapter, mind a simító kérhető a géphez, ilyenkor az alap hengerhez tartozó simítókarok erősítettek. Mivel a simítóhoz és a szártörőhöz tartozó karok megegyeznek, a gép csomagára így kedvező.

A Top-Cutter szártörő adapter 425 mm átmérőjű henger, amelynek palástjára speciálisan részút irányban 8 cm magasságú kések – 6 db a paláston - vannak elhelyezve. A kések speciális helyzete munkavégzés közben azt biztosítja, hogy a kések merőlegesek legyenek a talajra.

A Top-Cutter hatékonyságát a kis hengerátmérőből adódó nagy forgási sebesség adja, amit kiegészít a henger súlya. A gépet mindig úgy használjuk, hogy a hengert lenyomjuk a földre. A Top-Cutter száraprító által végzett munka hatékonyságát még tovább növeli a henger súlyából adódó további nyomás, roppantás. Hatékonyság szempontjából biztos, hogy a csillag, utána pedig a Cambridge gyűrű az, ami igazán be tud segíteni a száraprító munkájába. Ha az eredeti simítóval megfelelő sebességgel tudtuk húzni a hengert, az a sebesség elég lesz a szártörő adapter hatékony munkájához is. Ez 10-12 km/ó.

Napraforgó szárállományban végzett munka alapvetően ennek a gépnek a feladata és semmiféle nehézséget nem okozhat még a magas, sűrű állomány sem. A gép a szárat 12-15 cm-es darabokra vágja és keveri részben a talaj felső rétegébe.

Használható a Top-Cutter szártörő adapter a zöldítési céllal vetett mustár, retek stb. szárzúzására is. A gép annál hatékonyabban és látványosabban dolgozik, minél nagyobb növényállománnyal kell megküzdenie.  A szárakat megroppantja, elvágja, a levélállományt megsérti. Bár nem szokott gondot okozni akár a méretes zöldnövénytömeg leszántása a gazdák számára, a szártöréssel végzett technikával a talajba jutott zöldnövény állomány az összeaprózottság miatt hamarabb tud elbomlani.

Valós probléma még egyelőre, hogy nem minden kombájn rendelkezik szárzúzós kukorica adapterrel, amivel maximálisan szármentes területet tudna hagyni maga mögött. Találkozhatunk nem kevés területen 40-50 cm-es szármaradványokkal, amitől aztán az aratás után szárzúzóval próbálnak a gazdák megszabadulni. A Top-Cutter szártörő adapter, még az idei, erős szárakat is hatékonyan aprította, a 3-4 cm átmérőjű szárakat a fenti sebesség elérésekor átvágta.

A Top-Cutter szártörő adapter minden olyan gépre felszerelhető, amire egyébként simító is szerelhető, tehát használható a Disc-Roller rövidtárcsákon, Tip-Roller XL, Grass-Roller hengereken, és Front-Rollereken is.  Árjegyzékünket a termékek között találja.

A He-Va termékekre járó 2 év garancia vonatkozik erre a gépre is.